dijous, 17 de setembre del 2009

Què en sabem dels ordinadors a les aules?

Diem les coses pel seu nom: desori i desinformació. Així es troben les escoles davant l’allau d’informacions diverses que han aparegut al llarg de les darreres setmanes d’ençà que algú va pontificar que tots els alumnes de 5è de Primària de l’Estat tindrien els ordinadors de manera gratuïta per a aquest curs. Benvinguda sia la notícia, i tant! Malgrat tot, des d’aquell moment no han estat poques les consultes i els dubtes que s’han plantejat als responsables de les escoles sobre el tema.

Es demana el què, el com i el quan (el per què és igual) dels ordinadors com si l’escola fos la font de tota llum. L’escola és, també en aquest cas, una víctima més de la improvisació, l’oportunisme i la poca transparència de les actuacions de l’Administració educativa. La d’aquí i la d’allà.

Què hem de saber dels “ordinadors a les escoles”?


En primer lloc a Catalunya se superposen les iniciatives de l’Estat i les del Generalitat, que son prou diferents, amb la qual cosa la confusió pot augmentar. Vegem-les totes dues.
  • Pla Zapatero (ordinadors per a l’alumnat de 5è de primària):

Tot i que ja s’havia anunciat en el més d’abril, va ser durant el Debat sobre l’estat de la Nació (tot just maig del 2009!), que el president del Govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, va anunciar la posada en funcionament del Programa Escuela 2.0, que va dir, “faria que les aules disposessin de pissarres digitals, connexió sense fils a Internet i que cada alumnes de primària disposés d’un ordinador personal portàtil”.

Segons aquest programa, en un termini de quatre anys es vol dotar de les eines i de la formació al professorat per impulsar l’utilització de les noves tecnologies com a via per assolir una escola de qualitat. El desenvolupament del programa Escola 2.0 es realitzarà a través de convenis entre les CCAA i el Ministeri d’Educació.

No sembla haver-se avançat en res més que això. Ni el què, ni el quan ni el com. Però el que és més greu, no s’hi ha previst ni continguts digitals, ni una metodologia per a treballar els continguts digitals, i tot i que sí que diu que s’assegurarà la formació, no es desenvolupa més l’enunciat. Entretant, si els ordinadors arriben (?), potser algú haurà d’explicar als professors què hauran de fer a l’aula amb 25 ordinadors en mans dels seus alumnes.

Tot plegat ha de suposar una transferència de diners al Govern de la Generalitat que portarà a dotar de les infrastructures esmentades a les escoles públiques i d’ordinadors portàtils als alumnes de primària (5è), que també arribaran als alumnes del mateix curs de les escoles privades concertades.
Ara bé, el govern català ha decidit no aportar fons propis a aquesta iniciativa amb la qual cosa aquests ordinadors, quan arribin, ho faran en règim de cofinançament: el 50% del cost (150 €) l’haurà d’aportar la família.

El curs ha començat i els ordinadors no hi són. En aquest moment ja es parla que els ordinadors per als alumnes de 5è de primària no arribaran fins a la primavera!

  • La iniciativa catalana: Projecte 1x1 a Secundària
El Projecte 1x1 - Desplegament exploratori dels llibres de text en format digital i el model 1:1 per a centres de secundària, és una iniciativa innovadora i agosarada els objectius bàsics de la qual són:
  • Convertir l’ordinador en l’eina personal de treball dels alumnes
  • Proporcionar la gratuïtat del llibre de text a Catalunya basada en la utilització del format digital i el model 1:1 (1 alumne - 1 ordinador)
  • Subministrar la base per a l’educació dels alumnes en la “vida en un món connectat
  • Situar Catalunya en el grup de països capdavanters en l’ús de les TIC a l’educació
Va adreçada als centres de secundària públics i privats concertats. Per enguany, que es considera curs pilot està previst dues modalitats d’implantació (Modalitat Llibre digital i model 1:1 des del primer any –substitució total del llibre en paper-, i Modalitat Coexistència Llibre Digital - Llibre en paper) que s’expliquen pel grau d’intensitat en el qual l’escola vol fer la implantació del Projecte.

Tota la informació d’aquest Projecte, la possibilitat de participació, els requisits, els formularis d’inscripció, el finançament, el calendari no s’ha donat a conèixer, com podia esperar-se d’una Administració que vetlla pel tracte igual a tots els administrats, a través d’una convocatòria publicada en el DOGC, sinó que, sorprenentment, cal buscar-la en un document publicat a Internet, concretament en una wiki gestionada per l’IMAE (Programa d’Innovació en Metodologies d’Aprenentatge i Ensenyament) de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).


En aquest cas, el Departament s’ha compromès amb l’escola privada concertada a subvencionar el paquet de llibres digitals per a cada alumne l’escola del qual s’hagi integrat en el Projecte (amb una dotació de 30 € per alumne), i a subvencionar, també amb el 50% del cost, un ordinador personal –seleccionat per l’Administració i comprat pels mitjans que la pròpia administració fixa- per a cada un d’aquests alumnes. Les famílies podran optar per un ordinador diferent al proposat però aleshores es perdrà el cofinançament de l’Administració.

De moment, per al curs 2009-2010, els beneficiaris del Projecte 1x1 seran només els alumnes de secundària que les escoles adherides hagin integrat en aquest programa. Les escoles seleccionades en aquest curs pilot han estat dues-centes, de les quals quaranta són escoles privades concertades i 20 d’aquestes són escoles cristianes. Qualsevol escola que vulgui sumar-se a la iniciativa haurà d’esperar alguna notícia del Departament (?).

Està clar però que aquesta iniciativa del Departament té una càrrega de profunditat que va més enllà del senzill fet de posar un aparell informàtic en mans dels nostres alumnes. És una iniciativa que comença en aquest curs escolar però que ben segur no tindrà marxa enrere. És possible que el camí faci marrada, que no tothom hi vagi alhora, però és clar que la pedra ja està posada i que darrera d’aquesta en vindran més. I cal començar a entomar-les per a no prendre-hi mal. Endavant doncs, aprofitem-ho.

1 comentari:

  1. Una més per al llibre de la història que jutjarà els nostres dirigents educatius, si abans no esclata el sistema.
    En el centres "sostinguts amb POCS fons públics i sotmesos a TOTES les normatives públiques" qui s'encarregarà de la part estructural?: instal·acions elèctriques, acces points, ..... amples de banda, ....
    Encara recordo quan ens vam fer arribar els dos IBM activa descatalogats, connectats en xarxa....en teoria era el principi d'unes meravelloses aules d'informàtica que en el cas de la concertada van morir en aquell punt + una HP Laser.
    Quina barra !!!!!
    Francesc Nebot
    fnebot@xtec.cat

    ResponElimina