dilluns, 14 de desembre del 2009

Educació i coneixement a partir de la web 3.0

Els experts defineixen l’Educació que tenim a les portes a partir del trampolí amb el que ens impulsa la web 3.0. Us adjunto un document força interessant que ens ajudarà a entendre com està evolucionant l’Educació a través del progrés tecnològic. És una graella comparativa i esquemàtica elaborada per John Moravec i Dolors Reig.


A risc de ser massa sintètic es parla de la nova web 3.0 a partir d’una de les seves característiques principals denominada la realitat augmentada, i que s’expressa a través d’una sèrie de conceptes relacionats com la ubiqüitat, les “dades obertes”,l’embodiment, la personalització, la importància del context,el mashup (rebarreja), la web de les coses…
La idea bàsica és la creació de “capes” (layers) sobre del món real, cosa que encaixa perfectament amb el concepte de folcsonomia (construcció popular del coneixement) propi també de la nova web.
Per no quedar-nos només en conceptes críptics, us adjunto dues mostres exemplificadores del potencial de la web 3.0. El primer la càmera Sekai (la “càmera del món” en japonès) disponible ja per a l’Iphone, i que ens incrementa la informació que rebem del món real. És fantàstica la seva capacitat interactiva i social de creació del coneixement. No es limita a “veure” sinó que ens permet descriure i etiquetar el nostre entorn, cosa que dóna a l’eina un potencial extraordinari. Les aplicacions en l’educació en xarxa (a distància) són obvies, però les possibilitats d’aprenentatges informals, de vivència, de simulació, poden arribar a ser molt grans per a l’escola.


El segon exemple forma part del que hem comentat com la “web de les coses”. Aquí en teniu dues mostres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada